Det råder bevattningsförbud i hela vårat område. Man får inte vattna sin gräsmatta eller tvätta bilen med trädgårdsslang/högtryckstvätt med vårat hushållsvatten. Restriktion som råder året runt.
Vid tex midsommar är det väldigt många i Burvik, många har dessutom gäster då, vilket medför att vår vattenreserv går åt fortare än vid vanlig beläggning av personer i området.
Just dessa dagar behöver alla vara extra sparsamma med vatten i/på sina fastigheter och använda mindre än sitt vanliga dagliga bruk.
Mängden vatten vårt system kan pumpa upp är anpassat för normal åtgång.
Det här är det jätteviktigt att vi alla respekterar och hjälps åt med.
Golfbanan använder INTE vårat dricksvatten när de vattnar banan. De har en egen vattenförsörjning för just bevattningen.
Vattenverket genomgår en gradvis uppgradering för att säkerställa framtida vattenförsörjning, med en hög kvalitet.
Avkalkningsanläggning finns.
Alla fastigheter i vår samfällighet måste ha en vattenmätare.
Boende är skyldig att installera en vattenmätare på inkommande vattenledning i uppvärmt utrymme samt rapportera mätarställningen när de så begär. I maj varje år ska man meddela sin vattenmätarställning, så mätaren skall sitta rimligt lättåtkomligt för er. Debitering över det som ingår i årsavgiften är 30,-/m3.
Viktigt att förstå är att om man är i sitt hus i Burvik sällan och tycker att man inte använt något vatten alls under året och vill använda mycket mer när man väl är här så går inte det. Pga att det även finns en begränsning för uttag/dygn. 500 liter/dygn.
Allt beroende på att vi inte kan pumpa upp mer vatten än vad pumparna klarar. Vi kan bara pumpa upp en viss mängd/minut.
Så vid högtider med väldigt mycket folk här i samfälligheten så behöver man vara extra sparsam med vattenförbrukningen. Så våra pumpar inte kör torrt och går sönder.
Frågor om vattenmätare och installation kan ansvarig i styrelsen för vattenfrågor svara på. Hans Lund.
Ett enkelt sätt att se om man har en vattenläcka hemma hos sig är att ta ett foto på vattenmätaren när man åker ifrån huset och sen ett nytt foto när man kommer tillbaka. Då får man ett direkt svar på om det gått åt något vatten när ingen var hemma och man förväntat sig noll åtgång. Enkelt och det ger en bra trygghet.
Poolägare / Badtunneägare
När ni på våren/försommaren skall fylla eran pool skall ni själva beställa tankbil med vatten.
Förslagsvis går ni ihop med en eller två grannar och delar på leveransen.
Micke Söderholm
073 083 53 90
070 536 89 35
Man kan med enkla medel tillvarata regnvatten till poolen.
När det dunstar lite under sommaren så kan man fylla på med regnvatten, genom att lägga ut ett stuprör när det regnar, direkt till poolen.
Då fylls det upp snabbt.
Delar finns t ex hos Pousette i Edsbro.
Trepe säljer bra regntunnor i kraftig plast inkl bräddavlopp, se bild.
Volym: 200 lit
Pris:400 kr/tunna, fritt levererat inom Burviks Samfällighetsområde
Vid beställning så Swisha 400 kr/tunna
till 070-568 28 76
Metalldetektor finns att låna av samfälligheten. För tex leta upp och markera vattenavstägning vid sin tomt.
Kontakta Cecilia Thurlin, Hans Liund eller Björn Larsson Stagnér om ni behöver lånaa den.
Samfälligheten har också enklare utmarkeringspinnar att få.
Det tas regelbundet prover på vårt vatten. Det senaste provsvaret visade inte på något avvikande.
Oftast står det 'med anmärkning' vilket betyder att det finns en beskrivande detalj.
Senaste provtagning
Vattenmätaravläsning skall lämnas senast 15/6 - 2024.
Separat mail sänds ut i mitten på maj.
Installationerna som dimensionerades från början (när man byggde upp området och den ”stadsplan” som lades upp) så gjorde man bl a vattendom för 1,5 lit/sek vatten från råvatten, det blir 129 m3 vatten per dygn. Man byggde upp vattenverket med en bassäng på 100 m3 och möjlighet att utöka med ytterligare 250 m3 (vad jag förstår av den ej använda delen i vattenverket. Men vi får inte pumpa upp mer vatten än 1,5 lit/sek enligt vattendomen. Detta har ägaren BTAB bestämt från början, vilket gjort att man sagt att varje hushåll får 500 liter vatten per dygn att disponera. Det innebär att vi kan bli ca 270 hushåll utan problem. Och i detta ingår även hyrstugor, restaurang, klubbhus, verkstads- och omklädningsmöjlighet för banarbetare samt de toaletter som finns på banan och de tappställen som finns i vattenverket, grovreningsverket och slutreningsverket.
Reningsverket har kapacitet för 700 personer, och idag utnyttjas det för 500 st, (alltså kan vi öka med 200 st). Jag antar att i planen räknade man med ca 2 personer per hushåll samt ett antal besökare när dimensioneringen av reningsverket gjordes. Det är vad vi har att hantera.
Sedan är detta ett fritidsområde, och varje hushåll har i samfällighetsavgiften 50 m3 per år som ingår i avgiften, vilket torde räcka gott för fritidsbruk. Men sedan finns det ju några som gillar området och har till och med skrivit sig i ”fritidshuset”, alltså blivit permanent boende, och samfälligheten tar ut kostnader för ”överkonsumtion” av vatten, alltså allt över 50m3 som går åt i hushållet under 1 år får man betala extra. Men fortfarande är dimensioneringen av systemet byggt på den plan som finns för området, alltså fritidshus upp till ca 270 st, och det inkluderar golfen med restaurang, klubbhus och grabbarnas verkstadsbyggnad och omklädningsrum med pentry mm.
Blir det fler fritidshus och vi har kvar samma vattendom får vi minska mängden vatten per hushåll för att klara behoven, men reningsverket klarar endast 700 personer. Och om vi anser att detta är för litet och vill göra en ny vattendom för utvinning av mer vatten (det behövs alltså en ny vattendom då) är inte sagt att länsstyrelsen godkänner högre uttag än vi har idag, utan det kanske blir samma mängd, eller rent av minskning av vattendomen än vi har idag. Och att begära ny vattendom är inte billigt, vilket gjorde att samfällighetsföreningen som tidigare granskat möjligheten till detta bordlade frågan p g a den stora kostnaden samt att vi inte fick garantier på ökat uttag på en ny vattendom.
Men vi har möjlighet att utöka vattenmagasinet med ytterligare 250 m3 i vattenverket, vilket gör att vi kommer ha mer tillgängligt vatten till tappkranarna vid fullt utbyggt område. Idag är det ca 200 fastigheter i området, och några pågår att uppföras, men dagsläget gör att vi har avvaktat att utöka volymen av rent vatten, eftersom det vid större volymer att lagra, kan också innebära att vi måste dosera in klor i vattnet (kan bli stillastående vatten vid låga uttag (och låga uttag är det under vintertiden, ca 3 – 4 månader), som gjort att vi avvaktat med utökning av magasinet. Vi har nu bestämt att vi på sikt kommer att öppna upp det magasinet. Det skall rengöras och kontrolleras vilket utgör en kostnad som vi ev kommer att budgettera för nästa budgetstämma.
Sedan är vattenledningarna dimensionerade för att klara till varje hushåll ca 0,2 liter/sek, vilket ger en area på de rör som läggs fram till hushållen. Sedan räknar man samman alla enskilda tappställen på respektive stam och går upp i dimension för att klara hela flödet. T ex: varje hus har anslutning med 25 mm plaströr, sedan beroende på hur många det finns på en avgrening så blir denna avgrening kanske 32, 40, 50 beroende på hur många det är från huvudledning och vart de ligger i nätet. När allt är summerat så får man dels ledningslängd, olika dimensionerade areor på nätet, så vet man hur många m3 som måste pumpas runt samt vilket tryck man måste ha i nätet bl a p g a ledningslängd och topografin som skall sörjas.
Om många finns på plats och tappar ungefär samtidigt kan det vid korta tider tappas ut mer än vad som är dimensionerat i hela systemet, vilket då för de som t ex ligger längst ut och högst i systemet upplevas som att det är dåligt tryck i nätet. Men det beror inte på dåligt tryck, utan att man tappar för mycket samtidigt. Skall detta åtgärdas så behöver vi installera betydligt större renvattenpumpar i vattenverket, med dels stora investeringskostnader, dels ökade driftkostnader bara för att kanske 3 – 4 tillfällen per år klaga på ”lite” dåligt tryck. Detta är inte optimalt att dimensionera så, utan man väljer en mer kostnadseffektiv lösning.
4/12 - 2023 kl: 14.30
Status vatten:
Nu är pumpbytet gjort. Vi hoppas att magasinet fylls upp och att det ska fungera 100%.
Sista tankbilen har varit här. 15 st totalt blev det,
Många inblandade i en hjälteinsats.
bla Sjömans i Rimbo som levererade vatten, Sören på SL Pump o VVS i Uppsala som monterade den nya pumpen, Ingemar Gustavsson har hållt på och ploga ut till borrhålet i Sotter, Lydén som jagat pump och entreprenörer, åkt flera vändor till Robota i Arninge för att få hit pumpen och reservdelar, Patrik P som får larm och alltid hjälper oss, Mikael som räknar på att vi klarar detta ekonomiskt, Anders Strid som letat äldre dokumentation, styrt i kontakter, Pär Söderlund som var bland de första i larmkedjan, kommunicerat uppåt, nedåt, åt sidan och gjort uppdateringar, han har även kontaktat vårat försäkringsbolag, för skadeanmälan Janne Mattssons grabb som snöröjt och lyft med traktor så det gick att genomföra bytet och Alf Andersson som vakat och vaktat, stängt av och slagit på i tid och otid, han har skött all kontakt med Sjömans. På bilderna ser vi att han äve var med och jobbade med själva pumpbytet. TACK!
18 m ner i marken finns råvattenpumpen
Kallt och mycket snö.
Bra teamwork
4/12 - 2023 kl: 10.00
Status vatten:
Som ni alla har märkt har vi hamnat i en väldigt besvärlig situation vad gäller vår vattenförsörjning och här är lite ytterligare bakgrund.
I fredags eftermiddag skar djupbrunnspumpen som förser vår vattenreservoar med vatten. Denna är placerad ca 20 meter ned i ett borrhål i Sotter. Under fredag kväll och hela helgen har vi försökt att få tag i en ny pump men det har tyvärr varit omöjligt. Då detta är en djupbrunnspump med stor kapacitet så är det inget som ”alla rörmokare” har hemma på hyllan. Istället har vi sett till att tankbilar fyllt på vår vattenreservoar så mycket det bara går. Bilarna har gått skytteltrafik mellan Rimbo och Burvik hela dagarna sedan i lördags.
I dag på morgonen har Anders Lydén hämtat upp en ny pump med rätt specifikationer som vi lyckats få tag på hos en leverantör i Arninge. Vi har entreprenörer redo att hjälpa oss att byta ut den havererade pumpen i eftermiddag. Detta är dock en ganska komplicerad operation beroende på pumpens placering, vikt mm. Vi hoppas att allt går som planerat och att vi snart har normal vattenförsörjning igen.
Under dagen fortsätter vi att fylla på med tankbil och om vi alla hjälps åt att hushålla med vattnet så kan vi kanske klara oss utan avbrott idag. Med hopp om förståelse för vad som hänt.
3/12 - 2023 kl: 21.00
Vattenstatus:
Vi har fått tag på ny pump. En djupbrunnspump med hög kapacitet som vi behöver. Den hämtas upp imorgon bitti. Sen kommer en firma och byter pump under dagen. Om inget mer oförutsett händer så fungerar vår anläggning imorgon, måndag. Vi tar medel av den underhållsfond som finns så det ska inte bli någon avgiftshöjning pga detta vad vi kan se just nu. Det känns skönt
- stänger av vattnet ikväll, söndag kl: 20.00 - 06.00.
3/12 - 2023 kl: 17.30 - stänger av vattnet ikväll, söndag kl: 20.00 - 06.00.
Vattenstatus:
Tyvärr är vår vattenförbrukning för hög och vi har inte tillräckligt i magasinet för att ha det påslaget till kl 23.00 ikväll.
Vi kommer därför att stänga av redan kl 20.00 för att förhoppningsvis ha lite kvar till imorgon kl 06.00 då vi planerar att slå på igen.
Återigen - försök hålla igen på vattenförbrukningen så mycket som möjligt till dess vi kunnat åtgärda problemet.
3/12 - 2023 kl: 12.30 - stänger av vattnet ikväll, söndag kl: 23.00 - 06.00.
Status vatten:
Vi valde att inte stänga av vattnet igår. Det visade sig att vi hade en ganska hög förbrukning under den gågna kvällen/natten. Nivån var låg i magasinet nu på morgonen men vi kommer att få fortsatta leveranser via tankbil under dagen. För säkerhets skull kommer vi dock att stänga av vattnet ikväll kl 23.00 söndag och slå på igen kl 06.00 måndag. Vi har dialog med ett företag för byte av pump i borrhålet (ca 20 meter under marken). Förhoppningsvis kan det utföras under de närmaste dagarna. Just nu jobbas det med att identifiera exakt vilken modell pumpen har. Vi vill dock fortsatt uppmana alla att vara mycket försiktiga med vattenförbrukningen så att vi kan klara oss fram till dess att en ny pump är på plats. Inga tvättmaskiner/diskmaskiner bör användas. Vi jobbar alla för att åtgärda detta så fort det går och att hålla er informerade hela tiden.
2/12 - 2023 kl: 17.30
Vi har lyckats få tre leveranser av vatten med tankbil. Vi kommer därför inte att stänga av vattnet ikväll lördag.
Kapaciteten är dock fortfarande begränsad och vi behöver vara försiktiga med förbrukningen. Vi räknar med några vattenleveranser även i morgon. Arbetet fortgår med att hitta en entreprenör som kan utföra pumpbytet . Vi hoppas det sker nästa vecka men inget är bekräftat. Pump verkar finnas i lager till oss hos en firma i Täby.
2/12 - 2023 kl:14.20
Nu har vi fått lite påfyllt av vatten i vår vattentank. Fortsättningsvis återhållsamhet med vattenanvändningen önskas.
Vi håller på att försöka så fort som möjligt få tag i en ny pump så det kan ske ett pumpbyte. Tyvärr är en sådan här pump beställningsvara. Flera är inblandade nu i vårat ärende så vi hoppas på en snabb lösning.
Vattnet kommer att ikväll vara påslaget 17.00-20.00 - stängs av kl: 20.00 - 09.00.
2/12 - 2023 kl: 10.00
Vattnet avstängt kl: 12.00 - 17.00. Sen avstängt 20.00-09.00
Vi har fortsatt problem just nu med vattentillgången. Nu lite vatten kvar i vår vattenreservoar. Inget påfyllt.
Vi måste uppmana till strikt försiktighet med användande av vatten.
Vattnet kommer att ikväll vara påslaget 17.00-20.00 så man kan använda lite vatten till matlagning mm.
Vi undersöker vad som kan vara fel och vad som behöver göras. Imorgon kl: 12.00 har vi ett extrainsatt styrelsemöte för att sammanställa läget och den information vi samlat hittills. Vi skall även göra en anmälan till försäkringsbolag så bra att dokumentera ordentligt från början.
1/12 - 2023 kl: 18.00 Vattnet stängs av kl: 22.00 - 09.00.
Vi har problem just nu med vattentillgången. Vi undersöker vad som kan vara fel och vad som behöver göras.